ÖZEL HABER-Güneş OCAĞA
Afrika’nın Nijerya kentinde, Organization for Creativity, Innovation and Invention Promotion (OCIIP) tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ve 52 ülkenin katılım gösterdiği AIECI 2025 Uluslararası Bilim Yarışmasının kazananları belli oldu. Yarışmada Türkiye’yi temsil eden Diyarbakır Okyanus Koleji öğrencileri Zeynep Zara Yandım, Zeynep Mina Alpkaya ve Hevra Yasak, hazırladıkları 'From Waste to Fuel' bilimsel projeyle büyük bir başarıya imza attı. 132 seçkin projenin değerlendirildiği yarışmada enerji kategorisinde birinciliği kazanan Diyarbakırlı öğrenciler, altın madalya ile ödüllendirildi.
TAVUK ATIKLARINDAN ENERJİ ÜRETİMİ
Tavuk atıklarından enerji üretimi gibi hem yenilikçi hem de çevreci projenin içeriğine dair gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e bilgi veren proje danışmanı Sevilay Karakoç, "Yıllık kümes hayvanı üretim miktarı göz önünde bulundurulduğunda yalnızca Türkiye’de yaklaşık 50 bin ton kümes hayvanı kesimhane atığı ortaya çıkıyor. Biz de bu bilgilerden yola çıkarak enerjiye duyulan talebin çok fazla olduğu bu yüzyılda, projemiz ile kümes hayvanları atıklarının gazlaştırma prosesi ile işlenmesi ve oluşan ürünlerin enerji kaynağı olarak değerlendirilmesini amaçladık" dedi.
DOĞALGAZ TÜKETİMİNDE YÜZDE 30'A VARAN TASARRUF
Karakoç, proje kapsamında gerçekleştirilen gazlaştırma işlemi sonucunda elde edilen gazın bileşimini ve projenin önemini şöyle anlattı: "Yüzde 60-70 yanabilir gaz, yüzde 20-25 azot, yüzde 10-15 oranında ölçülemeyen diğer gazlar. Elde edilen bu sentetik gaz, karma yakıt olarak değerlendirilip doğrudan doğal gaz hatlarına verilebilir. Bu şekilde, kullanılan gazın yüzde 30’u proje kapsamında üretilen gazdan, yüzde 70’i ise doğal gazdan oluşur. Böylece doğalgaz tüketiminde yüzde 30’a varan tasarruf sağlanabilir. Ayrıca, üretilen ana gaz elektrik üretiminde de kullanılabilir. Bu sayede enerji üretiminde hem ekonomik hem de çevresel açıdan önemli avantajlar elde edilir."
DİYARBAKIR'DAN DÜNYA BİRİNCİLİĞİNE UZANAN BAŞARI HİKAYESİ
Okyanus Koleji Lise Müdürü Serhat Akgül ise, Diyarbakır’dan dünya birinciliğine uzanan bir başarı hikayesi yazdıklarını söyledi. Akgül, "Diyarbakır olarak, bir kez daha gururluyuz. 52 ülkeden 132 projenin yarıştığı 'AIECI 2025 Uluslararası Bilim Yarışması’nda öğrencilerimiz 'From Waste to Fuel' adlı projeleriyle enerji kategorisinde altın madalya kazanarak dünya birinciliği elde etti. Bu proje, tavuk atıklarından enerji üretimini hedefleyen çevreci bir yaklaşımla hazırlandı. Öğrencilerimiz Zeynep Zara Yandım, Hevra Yasak ve Zeynep Mina Alpkaya’nın ortaya koyduğu bu bilimsel başarı, sadece okulumuzun değil, Diyarbakır’ın adını da dünyaya duyurdu. Projeye rehberlik eden BARGEM danışmanımız Melis Dinç ile birlikte, öğrencilerimize okulumuzda aktif danışmanlık yapan Sevilay Karakoç’un katkıları da bu başarıda çok büyük. Bu bir ilk değil, son da olmayacak. Diyarbakır’dan çıkan bu başarı, Okyanus’un nasıl büyük dalgalar oluşturduğunun en güzel kanıtıdır" diye konuştu.