ÖZEL HABER – Faruk BALIKÇI

Elazığ’ın Sivrice İlçesi’ndeki Hazar Gölü'nde balıkçılık yapan Ahmet Öztek, istilacı tür olan mercan sazanı (halk arasında bilinen adıyla İsrail sazanı) nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını belirtti. 35 yıldır aynı kayıkla göle açıldığını anlatan Öztek, bu balığın göle kim tarafından bırakıldığının belli olmadığını ve hiçbir kurumun sorumluluk almadığını söyledi. Balıkçılık mesleğini 10 yaşında babasından devraldığını belirten Ahmet Öztek, “Babama devraldım bu mesleği, benden sonra bırakacağım kimsem yok. Son nesil balıkçılık yapıyorum. 30 yıldır da avlanmanın kirasını veriyorum. Geçen yıl 5 bin, bu yıl 11 bin liraya yükseldi vergisi. 9 ay avlanıyorum, 3 ay dinleniyorum” dedi.

Whatsapp Image 2025 07 07 At 12.52.26

“HİÇBİR YETKİLİ SAHİPLENMİYOR”

Temmuz ayında av yasağının kalkmasıyla göle açıldığını belirten Öztek, ağlarına en çok İsrail sazanı takıldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Hiçbir yetkili sahiplenmiyor. Daha çok ağlarımıza İsrail sazanı takılıyor. Ancak piyasa değeri yok. Yakaladıklarımızı geri bırakıyoruz ya da sokak hayvanlarına veriyoruz. Birkaç yıl önce göle bırakıldı. Ancak nedense hiçbir devlet kurumu bunu kabullenmiyor. Sorduk, soruşturduk. Ne Tarım İl Müdürlüğü, ne su ürünleri, ne de diğer birimler kabullenmiyor. Balıkçılara bilgi verilmeden gizli bir şekilde bırakılmış. Oysa karagöz ve aynalı sazan bırakıldığında balıkçılar bilgilendiriliyordu. Ancak bu mercan sazanı bırakıldığından haberimiz olmadı. Hem istilacı bir balık, hem de piyasa değeri yoktur. Çok kılçıklı, sert ve et değeri olmayan bir balıktır. Ve sürekli ürüyorlar.”

“AVLANMAK ZEHİR ZIKKIM OLDU”

Geçim kaynağının sadece balıkçılık olduğunu belirten Öztek, göldeki durumu şu sözlerle özetledi:

“Kırsal alanda hayvancılık öldü. Tek geçim kaynağım balıkçılık. Vergimizi ödediğimiz halde kaçak balıkçılara önlem alınmadığı gibi, ağlarımıza da en çok İsrail sazanı takılıyor. Av sezonu açılmasıyla ağlarıma 40 kilo İsrail sazanı, 6 kilo göl balığı takıldı. Son yıllarda gölde çoğalan sazlıklar nedeniyle bırakıldığı ileri sürülüyor, ancak bir faydası olmadı. Daha çok diğer balıkların yumurtalarıyla besleniyor. Devletin duyarlı olmasını bekliyoruz. Alnımızın teriyle kazanmaya çalışıyoruz. Ancak bize zehir zıkkım oldu. Çok zor durumdayız.”

İSRAİL SAZANI NEDEN TEHLİKELİ?

Uzmanlara göre İsrail sazanı; hızlı üreyerek yerli balık türlerinin yaşama şansını azaltıyor. Göl dibindeki çamur tabakasını karıştırarak su kalitesini düşürüyor. Diğer balıkların yumurtalarıyla beslenerek onların neslini tehdit ediyor. Genetik kirliliğe yol açarak yerli türlerle melezleşip çeşitliliği azaltıyor.

Muhabir: Faruk BALIKÇI